Saksı Nasıl Değiştirilir?
Çoğu bitki, yıllarca aynı saksıda mutlu bir şekilde yaşayabilir. Bazen bitkilerin fazla büyümesinden kaynaklı bitki kökleri saksı altına sarkabilir. Ancak bazı hızlı büyüyen türler, kaplarını aşabilir ve saksı değişimine ihtiyaç duyabilir. Köklerin drenaj deliklerinden çıktığını fark ederseniz, genellikle bir bitkinin yeni bir saksıya ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Başka bir gösterge işareti, her su verdiğinizde suyun hızlı bir şekilde saksının içinden akması ve drenaj deliklerinden dışarı çıkmasıdır. Tabii ki sıkışık ortamlardan rahatsız olmayan bazı bitkiler vardır, ancak kökleri birbirine dolandığından onlar bile yeni bir saksıya ihtiyaç duyarlar. Bitkinin sağlığı için saksının yeteri büyüklükte olması ve yeterince flora torf içermesi gerekir.
Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Genel olarak, bitkilerinizin saksı değişimi için en iyi zaman, bitkinin aktif büyümede olduğu ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sonbahar da ekim için iyi bir zamandır, ancak bitkiyi kışa getirmeden en az üç ile dört hafta önce saksı değişimi yapılması gerekir. Ancak saksı değiştirirken bitkileriniz çok kolay zarar görebilir, kökleri kırılabilir, yeni saksıya geçince siz nasıl olduğunu hiç anlamadan ölebilir. Değişimin nasıl yapıldığı bitki için çok önemlidir. Bu talihsizlikleri yaşamamak için nasıl saksı değiştirildiğini ve saksı değiştirirken nelere dikkat etmeniz gerektiği iyi bilinmelidir. Zamanlama kadar değişimin doğru yapılması gerekir.
Görseller de görüldüğü gibi; bitkiyi saksıdan nazikçe çıkarın ve köklerini kontrol edin. Kökler karışmışsa, saksının içinde sıkıca daire çiziyorsa veya toprak eksikse, saksı boyutunu yükseltme zamanı gelmiştir. Aynı şekilde bitkiniz büyüdüğü saksıda sabit duramıyorsa kökleri saksıyı aşmaya başladıysa da saksı değiştirme zamanınızın geldiği anlamına gelir